Vändskiveplacering

Vändskiveplacering

Beräkna optimal placering av vändskivaBeräkna vändskiveplacering

Det är är många faktorer som man måste beakta när man beräknar vändskivans placering t.ex. fordonstekniska data (axelkonfiguration, flyttbar/fast vändskiva etc.) lagstiftning m.m.

Kontakta oss om ni behöver hjälp att beräkna vändskiveplacering/placeringar  för att uppnå optimal axeltrycksfördelning och lastförmåga på 2 till 5 axlade dragbilar. Har ni flyttbar vändskiva beräknas hur axelbelastningarna fördelar sig vid placering av skivan vid olika positioner.

 

 

 

 

Anm. beräkning av vändskiveplacering ingår i PC-Last för Windows

Några exempel på vad en felaktigt placerad vändskiva kan innebära:
– För låg belastning på fram, eller, bakaxel/axlar kan innebära svårigheter vid t.ex. vinterväglag
– Påhängsvagnen kan förskjuta dragbilen i sidled vid kurvtagning vilket innebär stor fara vid halt väglag
– Försämrad lastförmåga, onödigt slitage på fordonet m.m.

Sammanfattningsvis är en korrekt placerad vändskiva avgörande för att uppnå maximal stabilitet, lastfördelning, långsiktig hållbarhet, manöverförmåga och säkerhet för både föraren och andra trafikanter.

Vägvänlig fjädring, bruttovikt motorfordon, boggitryck och y-konstant.

Exempel på en faktor som i vissa fall kan påverka placering av vändskiva för att uppnå optimal bruttoviktsfördelning BK1/BK4:

Vägvänlig fjädring
För att få ett boggitryck på 19 ton krävs normalt att fordonet har luftfjädring eller tandemdrift s.k. vägvänlig fjädring. Dock kan boggitrycket överstiga 18 ton även utan luftfjädring eller tandemdrift, så länge drivaxeltrycket inte överskrider 9,5 ton.

Bruttovikt
Det innebär att exempelvis treaxlade motorfordon kan ha en bruttovikt som överstiger 25 ton, även utan luftfjädring eller tandemdrift, förutsatt att de uppfyller kraven på maximalt 9,5 tons drivaxeltryck. Bruttovikten kan dessutom uppgå till högst 28 ton om fordonet har ett tillräckligt stort avstånd mellan första och sista axeln enligt bruttoviktstabell och att inga garanterade axelbelastningar överskrids.
Se lagstiftning: Bruttovikt för fordon och fordonståg

Y-konstant (boggi)
Y-konstanten definierar förhållandet mellan den last som uppbärs av den främre axeln i boggin och den last som uppbärs av den bakre axeln.
Hur vikten fördelas mellan axlarna i en boggi kan beräknas med ledning av Y-konstanten.
(En tandemdriven boggi har normalt Y = 1,00 då båda axlarna väger lika mycket och den fjädrande vikten fördelas jämnt på axlarna).